Türkiye'de 10 bin kişiye 28 yatak düşüyor
BURSA (İGFA) - Bursa Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı ve Bursa Tabip Odası’nın ortaklaşa düzenlediği Prof. Dr. Hamdi Aytekin ve Halk Sağlığı Sempozyumu Bursa Akademik Odalar Birliği’nde gerçekleştirildi.
10 Eylül 2021 tarihinde hayatını kaybeden Prof. Dr. Hamdi Aytekin anısına gerçekleştirilen sempozyumda halk sağlığına dair önemli bilgiler de paylaşıldı. Konuk olarak Prof. Dr. Necati Dedeoğlu, Prof. Dr. Feride Aksu Tanık, Prof. Dr. Çağatay Gürel, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ve Dr. Eriş Bilaloğlu’nun katıldığı etkinlikte ev sahipliğini ise Prof. Dr. Kayıhan Pala ve Bursa Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Alpaslan Türkkan üstlendi. Aytekin hakkında kısa konuşmalarla başlayan sempozyumda bir sunum gerçekleştiren BTO Başkanı Doç. Dr. Türkkan, Türkiye’nin halk sağlığı alanındaki eksikliklerine dikkat çekti.
BEBEK ÖLÜMLERİNDE AB’DE BİRİNCİYİZ!
Sözlerine sağlık hakkının eşit ve ulaşılabilir olması gerektiği belirterek başlayan Doç. Dr. Türkkan, dünyada en uzun yaşam sürelerinin Norveç, İzlanda, Japonya gibi gelişmiş ülkelerde olduğunu söyledi. Türkkan, OECD ülkeleri arasında beklenen yaşam ümidi çalışmasına göre Türkiye'nin, Slovenya, Şili, Kosta Rika gibi ülkelerin gerisinde 28’inci sırada olduğunu belirttiği konuşmasında, ülkedeki en yüksek yaşam süresinin ise Tunceli’de olduğu bilgisini paylaştı.
“TÜİK’in 2015-2017 yıllarındaki araştırmalarına göre Türkiye’deki ortalama yaşam süresi erkekler 75,3, kadınlarda ise 80,8… En düşük yaşam süresi ise ortalama 76,1 ile Kilis’te” ifadeleriyle bebek ölümleri konusuna değindi. Türkkan, Türkiye’nin, Avrupa Birliği ülkeleri arasında bin canlı doğumda 9 bebek ölümüyle açık ara birinci olduğunu belirttiği sunumunda, son yıllarda bu sayının hızla aşağıya düştüğünü de sözlerine ekledi.
Öte yandan Türkiye’deki yatak sayısının da yetersiz olduğunu sözlerine ekleyen Doç. Dr. Türkkan, “Ülkemizde 10 bin kişiye düşen yatak sayısı ortalama 28,6… Evet 10 bin kişiye yaklaşık 29 yatak düşüyor Türkiye’de. Yoğun bakım yatağı açısında baktığımızda durum daha da vahim. Çünkü oradaki ortalama sayı 4,8. Yine iller arasındaki büyük eşitsizlik yatak sayısında da kendini gösteriyor. 10 kata varan farklar burada da karşımıza çıkıyor” değerlendirmesinde bulundu.