Bakan Varank'tan Büyükşehir'e tam not
Başkan Yüce ise, "Günde 20 tonun üzerinde ürün işliyoruz. Türkiye'de jeotermal ile topraksız tarıma, seracılığa örnek olmak istiyoruz. Tüm paydaşlara teşekkürler" dedi. Yüce, ayrıca serada 20 Haziran'da hasadın başladığını ve 250 ton üretim yapıldığını ifade etti.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Marmara'da ve Türkiye'de seracılık alanında örnek olan Büyükşehir Belediyesi'nin Seracılık Mükemmeliyet Merkezi'ni ziyaret etti. Gerçekleştirilen ziyarete Vali Çetin Oktay Kaldırım, AK Parti Milletvekilleri Kenan Sofuoğlu, Recep Uncuoğlu, AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ali İnci, AK Parti İl Başkanı Yunus Tever ve tarımsal üretim paydaşları ile basın mensupları katıldı. Tesiste konuşan Bakan Varank, hayata geçirilen bu tesisin Türkiye'ye örnek olduğunu söyledi ve seracılık yapmak isteyen girişimcileri teknik destek ve bilgi için buraya davet etti. Süs bitkisi ve sebze üretimi için bir üs olacak merkezde seracılık alanında en iyi uygulama tekniklerini gördüklerini belirten Bakan Varank, genel olarak çok başarılı bir işin hayata geçirildiğini ifade etti. Başkan Yüce ise 20 Haziran'da üretime başlayıp 250 ton hasat yaptıklarını ifade ederek bu merkezde Türkiye için model olmayı hedeflediklerini vurguladı. Topraksız, jeotermal ısıtmalı seracılık alanında üreticiyi ve vatandaşı son teknolojinin kullanıldığı teknikler hakkında bilgilendireceklerini belirten Yüce, "Sakarya'yı üreten, tarımsal üretime güçlü şekilde destek veren bir şehir yapmak istiyoruz" dedi.
"Tüm yönleriyle çok başarılı bir iş"
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank ise merkezin her yönüyle çok başarılı bir iş olduğunu vurgulayarak, "Burada özellikle süs bitkileri alanında ciddi bir altyapı kurduk, bu tesis Türkiye'de daha önce bitki kültürüyle üretilmeyen bitkileri üretmeye başladı. Kalkınma Ajansı ve Büyükşehir Belediyesi ile tesis edilen serayı ziyaret ediyoruz. Burası bir Sera Mükemmeliyet Merkezi. Domates üreten, seracılığın en iyi uygulama örneklerinin de sektöre ve vatandaşlara öğretileceği bir merkez. 27 dekar kapalı alana sahip, yer altındaki sıcak suyu kullanarak tam otomasyonlu ısıtma yapıyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bir seranın neresinde var dendiğinde cevap veriyoruz. 3 hafta önce başka bir merkezde hasada katıldım. Bir milletvekili sordu neden katılıyor diye. Türkiye'de yerel kalkınmadan sorumlu olan bakanlık Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'dır. Bu işin eğitimini verecek bir tesis kuruldu. Gerçekten arkadaşlarımız çok başarılı bir iş yaptılar. Buradan her gün bir TIR domatesi çıkıyor, 20 tona yakın. En son teknolojilerle donatılmış, ısı ihtiyacını yeraltındaki termallerden karşılıyor" ifadelerini kullandı.
"Sakarya tarımda ciddi adımlar attı"
Sakarya'nın seracılık merkezi ve diğer projelerle tarımda ciddi bir atılım yaptığını kaydeden Bakan Varank, "Bu örnekleri tüm Türkiye'de yaygınlaştırmak istiyoruz. Türkiye'yi 10 büyük ekonomiden biri yapmak istiyorsak katma değer üretmek gerekiyor. Belediyemiz burada kalkınma ajansıyla bir araya gelerek yeraltında yatan bu termali değerlendirdi, bu güzel işe imza atmış oldu. Sektöre buradan çağrı yapmak istiyoruz, Marmara'da seracılıkla ilgili iş yapmak isteyen kim varsa gelsinler ve Büyükşehir Belediye'mizin serasını görsünler, teknik destek alsınlar. Biz Sakarya'nın potansiyeline inanıyoruz. Sanayide muhteşem bir ivme yakaladı Sakarya. Doğasıyla muhtelem bir turizm şehri bu şehir. Aynı zamanda tarımda da ciddi atılımlar yaptı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak gerek merkez teşkilatlarımızla, gerekse de yereldeki kalkınma ajanslarımızla hizmet etmeye devam edeceğiz. Bu projede emeği geçen Büyükşehir Belediyemize ve diğer paydaşlara çok teşekkür ediyorum. Sakarya'da böyle güzel ürünleri yetiştirdiğiniz için sizi tebrik ediyorum" şeklinde konuştu.
"Ciddi ihracat talepleri alıyoruz"
Yüce, "53 dekarlık alan üzerinde, 480 metrekare idari binasıyla tüm yönleriyle örnek olan bir merkez kurduk. Kapalı alan 27 dekar kapalı, 25 dekar ise açık üretim alanı mevcut. 2 dekar arazi üzerinde ise paketleme otomasyon alanı bulunuyor. Topraksız ve jeotermal seracılıkta model olacak bu tesiste su jeotermal enerjiyle ısıtılıyor. Yüksek teknolojiye sahip sistemleriyle bitki besleme, iklimlendirme, nemlendirme işlemler tam otomasyon yazılım ile yapılıyor. Böylece 7/24 esası ile tam kontrollü bir ortam sağlanıyor. Toplamda 61 milyon TL maliyetle yıl boyu hasat ve üretim yapacak dev bir fabrikayı hizmete aldık. 20 Haziran'da üretim başladık ve 250 tonun üzerinde ürün aldık. Başta metropoller olmak üzere zincir marketlere ürün arzımız gerçekleşiyor. Son günlerde ciddi ihracat talepleri de almaya başladık. Günlük 20 tonun üzerinde ürün işliyor ve gönderiyoruz" diye konuştu.
"Tarımda yeni projeler için gündüz-gece çalışıyoruz"
Tarımda yeni projeler üretmek için gündüz-gece çalıştıklarını belirten Başkan Yüce, "Tüm detaylarıyla seracılık ve jeotermal üretimde Türkiye'nin önde gelen noktalarından bir tanesi olmasını istedik ve ortaya gerçekten güzel bir iş çıktı. Şimdi baktığımızda her gün tonlarca ürünün hazırlandığı muhteşem bir üretim alanına dönüştü. Türkiye'de topraksız tarıma yön verecek, örnek olacak bir modelle hizmete başladık. Tarımsal kalkınmaya Sakarya'dan büyük bir destek sunmak için gündüz-gece çalışıyoruz. Sakarya Botanik Vadimiz, meyve üretim alanlarımız, damızlık çiftliğimiz, fidan üretim merkezimiz, BAHÇEM satış ofisimizle tarımın geleceğine güçlü adımlar atıyoruz. Ülkemizin ve dünyanın dört bir noktasına ürünlerimizi ulaştırmayı, tarımda üreten ve rol model olan bir şehir olmayı hedefliyoruz. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımıza, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı'mıza (MARKA) ve diğer paydaşlara bu güzel tesiste emek verdikleri için teşekkür ediyorum" dedi. Bakan Varan, tesisteki tüm üretim aşamalarını inceleyerek hasat edilen ürünleri kontrol etti. Ürünlerin yüksek kaliteye sahip olduğu yönünde görüş bildiren Varank, Başkan Yüce ve tesis çalışanlarıyla fotoğraf çekildi.