Jeoloji mühendislerinden 'deprem' uyarısı
Jeoloji mühendislerinden 'deprem' uyarısı
Jeoloji Mühendisler Odası Güney Marmara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er, Bursa'da deprem konusunda kısa, orta ve uzun vadede planların yapılması gerektiğini belirterek deprem olmadan uyanmamız gerektiğini söyledi.
Gülin ÖZDEMİR (BURSADA BUGÜN) / BURSA İGFA
Bursa'da kontrolsüz yapılaşma ile inşa edilen binaların depremde büyük hasar göreceğini söyleyen Jeoloji Mühendisler Odası Güney Marmara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Engin Er, depremde ülke ekonomisinin nasıl etkilendiğini, Bursa'da doğal afetler konusunda yapılması gerekenleri anlattı. Başkan Er, "Japonya'da 7 büyüklüğünde bir deprem olsa ki oradaki depremlerin süresi de uzun oluyor. Deprem bitince hayata devam edebiliyorlar. Çünkü onlar o büyüklükteki depreme hazırlar. Ama biz hazır değiliz. Biz üç büyüklükteki bir deprem olsa bile panik haline gireriz" diye konuştu.
'NASIL KAR EDEBİLİRİZ'İN PEŞİNE DÜŞTÜK
"Eğer biz bu denetleme sistemini düzenlemezsek, planları yeniden revize etmezsek, fay hatları üzerinde binalar yaparsak kötü sonuçlar görmeye devam ederiz" diyen Başkan Er, "Depremler heyelanları da tetikleyebiliyor. Dolayısıyla yeni heyelanların oluşmasını göz önüne alırsak biz kendi ellerimizle yeniden kentsel dönüşüme ihtiyaç duyan yerler yapmış oluruz. Kentsel dönüşüm de sadece doğal afetlerden çıkan bir durumdur ama maalesef binaları yenileme, kat fazlasını alma gibi kentsel dönüşümden ayrılıp nasıl kâr edebilirizin kaygısı içine düştük. Biz eğer mühendislik hizmeti almış bir bina yaparsak, Japonlar gibi deprem sırasında binamızda otururuz. Bizim yaptığımız bütün gayretler de böyle güvenli bir şeyin oluşması yönünde."
"ÜLKE EKONOMİSİ İLE İLGİLİ CİDDİ PROBLEMLER YARATIR"
"1855'te Bursa'da olan depremde 1000 civarında vatandaş hayatını kaybetti" diyen Başkan Er sözlerine şöyle devam etti: "Ulu camilerin kubbeleri yıkıldı. Kapalı çarşı ve birçok bina yıkıldı. Bugüne geldiğimiz zaman sıkılaşma anlamında kontrolsüz yapılaşmayla yapılan binalar göz önüne alındığında birçok binanın hasar göreceğini ve ülke ekonomisinde ciddi problemler ortaya çıkabileceğini düşünebiliriz. Ama biz büyük bir milletiz, yardımlaşma halinde çıkabiliriz. Deprem öncesi yapılacak bir masraf deprem sonrası yapılacak 7 liralık masrafı engelliyor. Kısa, orta ve uzun vadede planlarımızın olması lazım.
Hemen yapmamız gereken şeyler var. Fay hattı üzerine bina yapılmamalı. Bunu dikkate almak mecburiyetindeyiz. Eğer bunları dikkate almazsak deprem kendisi uyandırır. Bizim uyanmamız lazım. Mesela bölgede bir heyelan olduğu zaman bütün devlet olarak, belediye olarak gidiyoruz. Mollaarap'ta olan deprem gibi vatandaşlarımız evlerini boşaltmak durumunda kalıyorlar. Biz halbuki buna çalışmış olsaydık, bu bölgede eski bir heyelanın olduğunu bilseydik, bu olay bize ancak bir doğa olayı gibi gelirdi. Planlanma ve denetleme sisteminin faaliyete geçmesi lazım. Bursa depremsellik ve doğal afetler anlamında, kesin planlanma anlamında masaya yatırılmalı."
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.