VALİLİKTEN AÇIKLAMAORMANLIK ALANLARDA MANGAL YASAKLANDI
VALİLİKTEN AÇIKLAMAORMANLIK ALANLARDA MANGAL YASAKLANDI
Sakarya’da Orman Yangınları ile Mücadele Komisyon Toplantısında İlimiz Kapsamında Önemli Kararlar Alındı
Sakarya’da Orman Yangınları ile Mücadele Komisyon Toplantısında İlimiz Kapsamında Önemli Kararlar Alındı
Sakarya valisi Çetin Oktay Kaldırım, İlimizde meydana gelebilecek orman yangınlarının önlenmesi, kurumlar arası işbirliği ve koordinasyonun sağlanmasına yönelik yapılan Orman Yangınları ile Mücadele Komisyon Toplantısına başkanlık etti.
Orman Bölge Müdürlüğü Şehit Kaymakam Muhammed Fatih Safitürk Sosyal Tesislerinde yapılan toplantıya Vali Çetin Oktay Kaldırım’ın yanı sıra; ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşan komisyon üyeleri katıldı.
“Çalışmalar Ele Alındı”
Orman yangınları ile orman yangını esnasında yapılan mücadele ve yangınların önlenmesine yönelik çalışmalara ilişkin ilgili kurum ve kuruluş yetkililerinin kendi sorumluluk alanlarına dair bilgiler verdiği toplantıda; özellikle yangına hassas bölgeler için bugüne kadar yapılan faaliyetler, tedbirler, araç ve ekipman kapasitesi ile diğer çalışmalar ele alındı.
Sakarya genelinde geçen yıl çıkan orman yangınlarının tamamına etkili bir koordinasyonla müdahale edildiğini ve bunun için de büyük bir gayret gösterildiğini ifade eden Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, önemli boyutta meydana gelen yangınlar ve müdahale görüntülerinin de yer aldığı bir brifing sunarak İlimizdeki istatistiki veriler, personel ve yangınlarda kullanılan araç ve gereç durumları ve ormanlık alanlarda bulunan gözetleme kulelerine dair de bilgiler verdi.
“Ormanlar En Büyük Hazinemiz”
Ormanların İlimizin en büyük hazinesi ve gözbebeğimiz olduğuna dikkat çeken Vali Çetin Oktay Kaldırım, “Özellikle geçtiğimiz yıllarda iklim değişikliğinin de etkisiyle dünyanın değişik yerlerinde olduğu gibi cennet yurdumuzun farklı yerlerinde de meydana gelen orman yangınları hepimizin ciğerini yaktı. Orman yangınlarının doğaya, çevreye, yerleşim alanlarına, insan ve canlı hayatına ne denli zararları olduğunu dünyanın değişik yerlerinde meydana gelen orman yangınlarından müşahade ettiğimiz için, bu mücadelenin öneminin bilincinde olarak öncelikle yangınların önlenmesi hususunu çok önemli buluyoruz. Orman yangınlarının çıkmasında ihmal, tedbirsizlik, kasıt ya da doğal sebepler göz önüne alındığında insan faktörünün çok önde olduğunu da görüyoruz.
“Vatandaşlarımızın Duyarlı Olmasını İstiyoruz”
Bu açıdan bakıldığında yangınla mücadelede ilgili kurum ve kuruluşlarımızın sorumluk ve görevlerinin yanı sıra, yangın çıkmaması için vatandaşlar olarak hepimize çok büyük görev düştüğü ve hassas olmamız gerektiği aşikardır. Bundan dolayı tüm vatandaşlarımızdan azami duyarlılık ve hassasiyet bekliyoruz. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesini dikkate aldığımızda, bu yıl yine çok daha fazla dikkatli olmamız gerektiğini düşündüğümüzden, yangınların önlenmesini ve en aza indirilmesini sağlamak adına özel önlemler planladık ve buna dönük kararlar aldık. Zengin orman varlığını barındıran Sakarya’mız geneline baktığımızda, alınan kararların ve uygulamaların ne denli doğru ve yerinde olduğunu geçen yıl iyi bir koordinasyon, hızlı ve etkin mücadeleyle görmüş olduk. İnşallah hem vatandaşlarımızın duyarlılıkları ve hassasiyetleri hem de komisyonumuzda yer alan yetkililerimizin sorumluluk alanlarında gayretli çalışmaları ile bu yıl da aldığımız ilave karar ve tedbirlerle etkin bir mücadele yapmayı hedefliyoruz. Bütün kurum ve kuruluşlarımızdan azami gayret ve hassasiyet bekliyorum. Herkese görevlerinde başarılar temennisinde bulunuyorum” dedi.
“Bir Dizi Kararlar Alındı”
Vali Çetin Oktay Kaldırım başkanlığında, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında kurum ve kuruluşların sorumluluklarının da belirlendiği toplantının sonunda ayrıca ek olarak;
“Madde-1) Her türlü ormanlık alanlarda; mangal, semaver vb. ateşli piknik yapılması yasaklanmıştır, ancak Resmi Tescilli korunan alanlar, piknik/mesire alanları ve yaylalarda kontrollü piknik yapılması belirlenen bütün tedbir ve kararlara uyulması koşuluyla serbesttir. Ayrıca orman alanlarına bitişik alanlarda yapılacak her türlü etkinlik, festival, şenlik vb. faaliyetlerde orman yangınına sebep olabilecek dilek feneri, meşale, havai fişek vb. malzemeler sokulması, kullanılması yasaktır.
Madde-2) Ormanlık alanlarda izinsiz konaklama yapılması yasaklanmıştır.
Madde-3) Orman içinde ATV, UTV ve bunun gibi araçların önceden belirlenmiş alanlar dışında kullanılması yasaklanmıştır. Ulusal, Uluslararası sportif ve eko turizm amaçlı kullanımlar için de, Orman İşletme Müdürlüğünce belirlenen güzergâhlardan izin alınması zorunludur.
Ayrıca il sınırları içerisinde tüm alanlarda olduğu gibi ormanlık alanlarda da drone vb. insansız hava araçlarının kullanımı Valilik iznine tabidir.
Madde-4) Sakarya İli sınırları içindeki ormana bitişik alanlarda ve ormana 4 kilometre mesafede 01 Haziran -01 Kasım 2022 tarihleri arasında 24 saat boyunca, tüm zamanlı olarak, bağ, bahçe ve fındık altı temizliği vb. kontrollü ateş yakmak yasaklanmıştır. Ayrıca il genelinde tüm alanlarda ANIZ yakmak yasaklanmıştır. Yasaklamalara uymayanlar hakkında adli işlem tesis edilecek ve idari para cezası uygulanacaktır.
Madde-5) Güvenlik birimleri (Emniyet-Jandarma vb.) ve Orman Muhafaza memurlarından oluşturulacak olan ve gezici gözetleme işleri ile görevlendirilen ekiplerce, 01 Haziran-01 Kasım 2022 arasında Resmi ve tescilli piknik alanları fotokapan, drone vb. teknolojik ekipmanlarla kontrol edilecektir.
Madde-6) Alınan kararların ilgili kurumlar ve güvenlik güçlerince takip edilmesi, ayrıca vatandaşlarımızca da konunun hassasiyetle takip edilmesi ve yangınla ilgili şüpheli durumları 112 ACİL Çağrı Merkezlerine iletmeleri önemle rica olunur.
Madde-7) Yukarıda alınan kararlar koordinasyonda bulunan kurumların yanı sıra; ilçe kaymakamlıkları, ilçe belediyeleri, muhtarlıklar ve ilgili birimlerce titizlikle takip edilerek uygulanacaktır.
Bu tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında suç unsuruna göre, 6831 sayılı Orman Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5271 sayılı Türk Ceza Kanunu'na göre adli işlem ve para cezası uygulanmasına, mucip hallerde de 5326 sayılı Kabahatler Kanununa göre işlem yapılmasına karar verilmiştir”
şeklinde bir dizi karar alındı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.