DÖVME YAPTIRMAK CAİZ MİDİR?
Ebû Hureyre -radıyallâhu anh- şöyle demiştir:
Hz. Ömer'e, döğme yapan bir kadın getirildi. Bunun üzerine Ömer orada hazır bulunan sahâbîlere:
— Sizlere Allah adıyla soruyorum: Döğme yapmak hakkında Peygamber -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem-'den kim birşey işitmişse, onu bize haber versin! dedi.
Ebû Hureyre dedi ki: Bunun üzerine ben ayağa kalktım da şöyle dedim:
— Ey Mü'minlerin Emîri! Ben bunun hakkında Peygamber'den işittim, dedim.
Ömer de ona:
— Ne işittin? dedi. Ebû Hureyre:
— Ben Peygamber -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem-'den işittim: "(Ey kadınlar!) Sizler döğme yapmayın ve döğme yaptırmak da istemeyin!" buyuruyordu, dedi. (Buhârî, Libâs, 87)
Diyanet İşleri Başkanlığı Yüksek Kurulunu fetvası ise şu şekildedir.
Vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövme, eski çağlardan beri yapılan bir cahiliye adeti olup, sağlık açısından zararlı olduğu gibi, dinen de yasaklanmıştır. Nitekim dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır (Nisâ, 4/119).
Hz. Peygamber (s.a.s.), vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah’ın rahmetinden uzak olacağını bildirmiştir (Buhârî, Libâs, 83-87; Müslim, Libâs, 120). Dolayısıyla dövme yaptırmak caiz değildir (İbn Kudâme, el-Muğni, I, 129).
Abdullah ibn Ömer -radıyallâhu anh-: Peygamber -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem- saça ekleme yapan, ekleme yaptıran, döğme yapan ve döğme yaptıran kadınlara la'net etti, demiştir. (Buhârî, Libâs, 87)
Abdullah ibn Mes'ûd -radıyallâhu anh-:
Allah, döğme yapan, döğme yaptıran; yüzlerinin tüylerini yolduran, güzellik için dişlerinin aralarını yontturup seyrekleştiren, Allah'ın yarattığını değiştiren kadınlara la'net etti. Ben niçin, Rasûlullah'ın la'net ettiği kimselere la'net etmeyecekmişim! O, Allah'ın Kitâbı'nda var! Demiştir. (Buhârî, Libâs, 87)
Hz. Peygamber, bu türden çeşitli uygulamalar yanında dövmeyi de yasakladı; dövme yapan ve yaptıran kadınlara Allah'ın lanet ettiğini bildirdi. Bir fiili işleyenin Allah tarafından lanetlenmesi onun haram olduğunu gösterir. (bk. Buhârî, Libâs, 87; Müslim, Libas, 119-120)
Konu ile ilgili hadis metinlerinde sadece kadınların zikredilmesinin sebebi, Arap toplumunda daha çok kadınların dövme yaptırmasıdır. Dövme yaptırmanın dinî hükmü açısından kadınla erkek arasında fark yoktur.
Hz. Peygamber, bu türden çeşitli uygulamalar yanında dövmeyi de yasakladı; dövme yapan ve yaptıran kadınlara Allah'ın lanet ettiğini bildirdi. Bir fiili işleyenin Allah tarafından lanetlenmesi onun haram olduğunu gösterir. (bk. Buhârî, Libâs, 87; Müslim, Libas, 119-120)
Dövme abdeste ve gusle engel olur mu?
Dövme derinin altındadır. Yani dış derinin altında yer alıyor. Abdest ve gusülde ise derinin altını değil, üstünü yıkamak farzdır. Dövme de derinin altında kaldığına göre, onun bedenin herhangi bir yerinde bulunması abdeste ve gusle mani olmaz. Üzerinin yıkanmasıyla abdest ve gusül sahih olur.
Ayrıca dövme, namaz kılmaya, ibadetlerin yerine getirmeye, camiye ve cemaate gitmeye, Kur'an okumaya da asla engel değildir.
Böyle bir günahı işlemiş olan kimse de Allah'tan mağfiret diler, tövbe istiğfar eder. Ve inşallah da kabul edilir.
Not: Bu yazının içeriği Diyanetin fetva sayfasından, sorularla İslamiyet ve islamihsan sitesinden yararlanılarak hazırlanmıştır.